Surówka z białej kapusty



Cześć,
dzisiaj chciałbym pokazać Wam fajny przepis na surówkę z białej kapusty, którą można przechowywać w lodówce śmiało 3 tygodnie ;)


Składniki jakich będziecie potrzebowali:
  • 3,5 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 250 ml oleju
Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy i cebulkę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki zalewamy szklanką oleju i zostawiamy na około godzinę.

Przygotowanie zalewy:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody przegotowanej
  • 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
  • 2,5 łyżki soli

Tak przygotowaną zalewę doprowadzamy do wrzenia. 
Kiedy nasza kapusta z resztą składników przeleżała sobie zalana olejem przez godzinkę, zalewamy gorącą zalewą całość naszej surówki.

Zostawiamy całość jeszcze na godzinkę, aby lepiej się przegryzła.
Po godzinie surówkę przekładamy do pojemników, pamiętajmy żeby surówka w pojemniku była zalana zalewą wtedy cały czas będzie świeża i unikniemy jej zepsucia.



Jeśli Wasza surówka trafiła już do pojemników, umieszczamy ją w lodówce i możemy się cieszyć  pyszną surówką przez około 3 tygodnie ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.