Krupnik z chipsami selerowymi




       Czasami z prostego dania można wyczarować coś niezwykłego, chociażby przez zmianę lub dodatek jakiegoś detalu. Krupnik jest tradycyjną zupą, którą zna każdy Polak. Postanowiłam ją trochę urozmaicić poprzez dodatek selera, aby stała się bardziej wyrazista.

 SKŁADNIKI:
  • 4  udka z kurczaka
  • 1,5 l wody
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • liście pora i lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

WYKONANIE:

   Umyte mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez około 20 min. Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, ziemniaki, podpaloną cebulkę, liście pora i lubczyku oraz kaszę jęczmienną. Wszystko gotujemy jeszcze 20 min. na wolnym ogniu. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem.
  Ozdobą i dodatkowym walorem smakowym krupniku będą chipsy z selera. Aby je przygotować wystarczy obrać seler, pokroić go w cienkie plastry, następnie namaścić oliwą, dodać sól i piec na papierze do pieczenia w temp.200 stopni C przez około 15 min. Chipsy podczas pieczenia należy obserwować, aby nie przypaliły się. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od grubości plasterków selera. Chipsy umieszczamy na talerzu z zupą przed samym podaniem. 


ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.