Puszysty sernik śmietankowo - waniliowy



















Witam,
w odpowiedzi na prośby naszych czytelników, umieszczamy bardzo prosty przepis na pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik. Wykonać go może na prawdę każdy, nawet amator wypieków.
Zawsze się udaje!

Składniki: (na blachę o wymiarach: 21x31 cm; szklanka - 200 ml) 
1. Ciasto:
  • 12 dag masła;
  • ½ szklanki cukru;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 żółtka.
2. Masa serowa:
  • 1 kg serka o smaku waniliowym;
  • ¾ szklanki cukru;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 2 całe jajka;
  • 5 żółtek;
  • ½ szklanki oleju;
  • 2 szklanki mleka.
3. Piana z białek:
  • 8 białek;
  • 8 łyżek cukru.
Wykonanie:
1. Podane składniki na ciasto, szybko zagnieść na stolnicy (ciasto powinno być jednolite). Cienko je rozwałkować oraz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem i posypaną mąką.
2. Składniki na masę serową zmiksować w dużej misce (konsystencja będzie bardzo rzadka). Wylać masę na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 °C na 70 minut.
3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Wyłożyć pianę na masę serową. Całość piec jeszcze około 20 minut. Białko powinno przybrać złocisty kolor. 
4. Po wystygnięciu pokroić i podać do spożycia.

(łączny czas pieczenia wynosi około 90 minut).

SMACZNEGO!

Przepis bierze udział w akcji "Serniki dla miksera"
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

3 komentarze:

  1. Ale piękny sernik wygląda niesamowicie z pewnością tak samo smakuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie dziś 1 urodziny bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. życzę zwycięstwa- najbardziej mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.