Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym

Cześć,
        do wykonania tego przepisu zainspirował nas pobyt w Toruniu, gdzie odbywały się warsztaty kulinarne połączone z Targami. Mieliśmy okazje skosztować kuchni kopernikańskiej i postanowiliśmy odtworzyć chociaż namiastkę dawnych smaków. Ciekawostką jest to że przepis pochodzi z czasów Kopernika, czyli jest szacowany na około XVI wiek. Pełno w nim aromatycznych i korzennych przypraw. Przekonajcie się sami i wypróbujcie tych niebanalnych smaków! 


Składniki:
(porcja na 3-4 osoby)
  • 600 g polędwicy wieprzowej
Marynata:
  • 1½ łyżki miodu 
  • 50 ml alkoholu
  • kolendra
  • kardamon
  • goździki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
Sos:
  • odrobina oleju i masła
  • 1½ łyżki miodu
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml wina wytrawnego
  • 100 g suszonych pierników
Marynowanie polędwiczek:

1. Kolendrę, kardamon i goździki rozetrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę. 
2. Miód rozpuścić w alkoholu i zalać polędwiczki. 
4. Dodać szczyptę oliwy i natrzeć przygotowanymi przyprawami i czosnkiem. 
5. Tak przygotowane mięso ostawić do lodówki na dobę przed smażeniem.

Przygotowanie sosu:

1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju z dodatkiem masła i miodu.
2. Dodać zamarynowane wcześniej polędwiczki i smażyć z każdej strony około 10 minut. 
3. Podsmażone mięso zdjąć z patelni i wlać wino, doprowadzić do wrzenia. 
4. Następnie dodać wcześniej ususzone pierniki, które będą naturalnym zagęstnikiem i bazą sosu. (Do przepisu użyłem Katarzynek Toruńskich). Należy pamiętać, aby pierniki dodawać stopniowo co pozwoli nam uzyskać idealną konsystencję aksamitnego sosu. 
5. Usmażone wcześniej polędwiczki przełożyć z powrotem do sosu i dusić całość jeszcze około 10 minut.
6. Nasze danie jest gotowe do spożycia, smacznego! ;)


7 komentarzy:

  1. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponująca strona. Pozdrawiam :)

    Feel free to surf to my web site: kartki na urodziny

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, zwłaszcza z tym tulipanem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sosie piernikowym?WOW! ale super pomysł, ja dodaję sos salsa mexicana Develey, miód malina :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos piernikowy jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polędwiczki i sos piernikowy? Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.