Witam,
wcześniej zaproponowaliśmy Wam prosty przepis na spaghetti bolognese, teraz przyszedł czas na równie prosty przepis na spaghetti carbonara. Bardzo smaczne - polecam!
Składniki na 3-4 porcje:
- 150 g boczku wędzonego;
- 1 cebula;
- 2 łyżki startego żółtego sera;
- 3 żółtka;
- 250 ml śmietany 30%;
- makaron spaghetti;
- 3 ząbki czosnku;
- sól i pieprz do smaku;
- świeża bazylia.
Wykonanie:
1. Boczek pokroić w paski, podsmażyć i wyłożyć z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić przez 5 minut.
3. Do cebuli i czosnku dodać boczek, zalać połową śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu.
4. Drugą połowę śmietany wymieszać z żółtkami oraz serem startym na tarce i dodać do patelni. Dodać sól i pieprz.
5. Gotować dopóki nie zgęstnieje często mieszając. Pod koniec dodać świeżą bazylię.
6. Sosem polać ugotowany makaron spaghetti al dente, posypać startym serem i przyozdobić bazylią.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.