Cześć,
dzisiaj pokaże Wam fajną alternatywę naszych polskich placków ziemniaczanych w nieco lżejszej wersji, będą to japońskie placki Okonomiyaki z białej kapusty i pora.
Składniki:
(10 średnich placków)
(10 średnich placków)
- 300 g białej kapusty
- 150 g pora
- ¾ szklanki mąki (około 100 g)
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, blanszować kilka sekund, aby zmiękła. Tak przygotowaną kapustę odsączyć i przełożyć do naczynia gdzie będziemy wyrabiać nasze ciasto. Dodać drobno pokrojonego pora, mąkę, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
2. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć i spłaszczyć łyżką porcje ciasta. Smażyć około 3-4 minut z jeden strony.
Dobrze smakują z różnego rodzaju dipami bądź jogurtem naturalnym.
Już od jakiegoś czasu chcę je wypróbować! Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, spróbowałabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń