Japońskie placki



Cześć,
      dzisiaj pokaże Wam fajną alternatywę naszych polskich placków ziemniaczanych w nieco lżejszej wersji, będą to japońskie placki Okonomiyaki z białej kapusty i pora.

Składniki:
(10 średnich placków)
  • 300 g białej kapusty
  • 150 g pora
  • ¾ szklanki mąki (około 100 g)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, blanszować kilka sekund, aby zmiękła. Tak przygotowaną kapustę odsączyć i przełożyć do naczynia gdzie będziemy wyrabiać nasze ciasto. Dodać drobno pokrojonego pora, mąkę, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
2. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć i spłaszczyć łyżką porcje ciasta. Smażyć około 3-4 minut z jeden strony.

Dobrze smakują z różnego rodzaju dipami bądź jogurtem naturalnym.

2 komentarze:

  1. Już od jakiegoś czasu chcę je wypróbować! Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, spróbowałabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.