do wykonania tego przepisu zainspirował nas pobyt w Toruniu, gdzie odbywały się warsztaty kulinarne połączone z Targami. Mieliśmy okazje skosztować kuchni kopernikańskiej i postanowiliśmy odtworzyć chociaż namiastkę dawnych smaków. Ciekawostką jest to że przepis pochodzi z czasów Kopernika, czyli jest szacowany na około XVI wiek. Pełno w nim aromatycznych i korzennych przypraw. Przekonajcie się sami i wypróbujcie tych niebanalnych smaków!
Składniki:
(porcja na 3-4 osoby)
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 1½ łyżki miodu
- 50 ml alkoholu
- kolendra
- kardamon
- goździki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
Sos:
- odrobina oleju i masła
- 1½ łyżki miodu
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml wina wytrawnego
- 100 g suszonych pierników
Marynowanie polędwiczek:
1. Kolendrę, kardamon i goździki rozetrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Miód rozpuścić w alkoholu i zalać polędwiczki.
4. Dodać szczyptę oliwy i natrzeć przygotowanymi przyprawami i czosnkiem.
5. Tak przygotowane mięso ostawić do lodówki na dobę przed smażeniem.
Przygotowanie sosu:
1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju z dodatkiem masła i miodu.
2. Dodać zamarynowane wcześniej polędwiczki i smażyć z każdej strony około 10 minut.
3. Podsmażone mięso zdjąć z patelni i wlać wino, doprowadzić do wrzenia.
4. Następnie dodać wcześniej ususzone pierniki, które będą naturalnym zagęstnikiem i bazą sosu. (Do przepisu użyłem Katarzynek Toruńskich). Należy pamiętać, aby pierniki dodawać stopniowo co pozwoli nam uzyskać idealną konsystencję aksamitnego sosu.
5. Usmażone wcześniej polędwiczki przełożyć z powrotem do sosu i dusić całość jeszcze około 10 minut.
6. Nasze danie jest gotowe do spożycia, smacznego! ;)
Wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Łał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńImponująca strona. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my web site: kartki na urodziny
świetnie wygląda, zwłaszcza z tym tulipanem :)
OdpowiedzUsuńw sosie piernikowym?WOW! ale super pomysł, ja dodaję sos salsa mexicana Develey, miód malina :)
OdpowiedzUsuńSos piernikowy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki i sos piernikowy? Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń