Tarta z bananami

Witam,
kolejną moją propozycją na pyszny deser jest tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu. 
Banany można zastąpić innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami.

Zachęcam do wypróbowania.




Składniki:
   
    1. Ciasto:
  • 100 g masła;
  • 220 g mąki;
  • 2 - 3 łyżki śmietany;
  • 1/4 łyżeczki soli.

    2. Wypełnienie:
  • 170 g jogurtu naturalnego;
  • 100 g cukru;
  • 2 jajka;
  • 50 g mąki;
  • laska wanilii (lub cukier wanilinowy);
  • 3 - 4 banany;
  • cynamon.

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę);

2. Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki);

3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy;

4. Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm;
5. Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 12 minut;

6. Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce);

7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.

9. Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 °C;

10. Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.