Zupa meksykańska z pulpecikami





Cześć!

W dalszym ciągu będę Was uparcie zachęcać do jedzenia zup. Niektórzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Wręcz przeciwnie! Wystarczy dodać do niej takie składniki, aby była bardziej treściwa. Tym razem proponuję pikantną zupę po meksykańsku.

SKŁADNIKI:
  • mięso mielone wieprzowe (ja użyłam około 250g mięsa na 6 porcji)
  • jajko
  • kasza manna
  • marchew, pietruszka, seler
  • pół papryki czerwonej i pół żółtej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy (podane w przepisie)


WYKONANIE:
Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki i selera na kostce wołowej, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, następnie dodajemy do wywaru. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy rozgniecione dwa ząbki czosnku, jajko, ok.2 łyżki kaszy manny i wyrabiamy masę mięsną. Formujemy pulpeciki na jeden kęs i wrzucamy do bulionu. Po 10 min. gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i dwa pozostałe ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie dokładamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.

Smacznego!

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.