Makaron z sosem śmietanowym pieczarkami i kurczakiem



Cześć,
 na wstępie chciałbym Was przeprosić za ostatni brak wpisów, mam nadzieje że nadrobimy to w najbliższym czasie. Przejdźmy jednak do sedna, dzisiaj zrobiłem kolejne makaronowe danie, jest nim sos śmietanowy z pieczarkami i kurczakiem.

Składniki:

  • 400 g makaronu 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g masła
  • 160 ml śmietany 22%
  • świeży koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Czyścimy pieczarki, kroimy je w ćwiartki, lekko solimy i dusimy na maśle (ok.15 min). W tym samym czasie na innej patelni smażymy osolonego kurczaka pokrojonego w drobna kostkę, do momentu uzyskania "ala skwarków".
Następnie łączymy kurczaka z pieczarkami i dodajemy śmietanę oraz liść laurowy i ziele angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu do momentu uzyskania aksamitnego sosu. Na końcu przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
 Makaron gotujemy al dente, sos przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Gotowe!

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam makarony pod każdą postacią ze wszystkim i na sucho też :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.