Ziemniaki faszerowane w mundurkach



Cześć!
Zaprezentuje Wam dzisiaj potrawę, która może być zarówno daniem obiadowym, jak i przekąską (w zależności jaką ilość zrobimy i w jakich okolicznościach). W roli głównej występują tu "zwyczajne" ziemniaki. Pokażę Wam, że można z nich zrobić coś fajnego. 

SKŁADNIKI:
  • kilka sporych ziemniaków
  • mięso mielone wieprzowe
  • papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 20 min. Następnie odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby wystygły.

2. Cebule kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oleju. Mięso mielone z papryką, podsmażoną cebulką, czosnkiem i przyprawami dusimy na patelni.

3. Ostudzone ziemniaki kroimy na pół, małą łyżeczką wybieramy miąższ pozostawiając przy skórce około 0,5 cm warstwę. Odjęty miąższ rozgniatamy i dodajemy do reszty farszu.

4. Ziemniaki faszerujemy i pieczemy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni C, a czas ok. 20 min. Po upieczeniu posypujemy faszerowane ziemniaki startym serem. 


Dobra rada: Skórka ziemniaka łatwiej schodzi po ugotowaniu niż po upieczeniu, więc można ją usunąć już przed pieczeniem, aczkolwiek ziemniaczki ciekawiej wyglądają w mundurkach :)

Do tego dania polecam zrobienie dressingu lub dipu o ulubionym smaku.

Smacznego!

2 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.