Brownie z bananami






Cześć,
 znalazłem dzisiaj chwilę czasu z moim skarbem na upieczenie szybkiego ciacha z bananami.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zachęcam do przeczytania i pochwalenia się swoim wypiekiem :)


Szklanka - 250 ml

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 duże jajka 
  • 150 g masła 
  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 4 banany

Masło rozpuścić z tabliczką czekolady na małym ogniu i ostudzić.



Białka jajek ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitych białek dodać żółtka, potem powoli wlewać przestudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. 








Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia
formy o wymiarach około 30x25 cm.

Banany obrać, pokroić w plasterki
(nie za cienko) i ułożyć na wierzchu ciasta.
(Ja swoje banany moczyłem w soku z cytryny, aby zachowały swój kolor po upieczeniu.)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.40 minut.

Kroić po ostudzeniu.



Tak wyglądało nasze ciacho po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Właśnie robie ciasto z dziećmi . Wygląda pysznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wrzucenia zdjęcia swojego wypieku :)

      Usuń
  2. Czy do stopienia czekolady i masła potrzebny jest garnek z grubym dnem?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.