Cześć,
znalazłem dzisiaj chwilę czasu z moim skarbem na upieczenie szybkiego ciacha z bananami.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zachęcam do przeczytania i pochwalenia się swoim wypiekiem :)
Szklanka - 250 ml
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 150 g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 banany
Masło rozpuścić z tabliczką czekolady na małym ogniu i ostudzić.
Białka jajek ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitych białek dodać żółtka, potem powoli wlewać przestudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia
Banany obrać, pokroić w plasterki
(nie za cienko) i ułożyć na wierzchu ciasta.
(Ja swoje banany moczyłem w soku z cytryny, aby zachowały swój kolor po upieczeniu.)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.40 minut.
Kroić po ostudzeniu.
Tak wyglądało nasze ciacho po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!
formy o wymiarach około 30x25 cm.
Banany obrać, pokroić w plasterki
(nie za cienko) i ułożyć na wierzchu ciasta.
(Ja swoje banany moczyłem w soku z cytryny, aby zachowały swój kolor po upieczeniu.)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.40 minut.
Kroić po ostudzeniu.
Tak wyglądało nasze ciacho po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!
Właśnie robie ciasto z dziećmi . Wygląda pysznie .
OdpowiedzUsuńZachęcam do wrzucenia zdjęcia swojego wypieku :)
UsuńCzy do stopienia czekolady i masła potrzebny jest garnek z grubym dnem?
OdpowiedzUsuń