POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- jeden średni seler
- jabłko
- garść rodzynek
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka śmietany
Seler i jabłko ścieramy na tartce na dużych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Produkty skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby seler trochę zmiękł. Następnie dodajemy łyżkę śmietany, można zastąpić ją jogurtem naturalnym. Na końcu wsypujemy rodzynki, które są naszą "wisienką na torcie".
Tak wygląda gotowa sałatka:
CIEKAWOSTKA:
Warto wiedzieć, że seler uchodzi za warzywo przedłużające nam życie, dające zdrowie i urodę. Zawiera drogocenne sole mineralne takie jak: fosfor, wapń, potas, cynk, żelazo, a także witaminy: C, A, E, kwas foliowy (wit.B9), PP. Seler jest mało kaloryczny, przyspiesza trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, pobudza apetyt, więc jak widzicie ma same zalety. Mam nadzieję, że zachęciłam do polubienia tego warzywa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.