Witam,
kolejną moją propozycją na pyszny deser jest tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu.
Banany można zastąpić innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
1. Ciasto:
- 100 g masła;
- 220 g mąki;
- 2 - 3 łyżki śmietany;
- 1/4 łyżeczki soli.
2. Wypełnienie:
- 170 g jogurtu naturalnego;
- 100 g cukru;
- 2 jajka;
- 50 g mąki;
- laska wanilii (lub cukier wanilinowy);
- 3 - 4 banany;
- cynamon.
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę);
2. Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki);
3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy;
4. Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm;
1. Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę);
2. Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki);
3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy;
4. Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm;
5. Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 12 minut;
6. Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce);
7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.
9. Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 °C;
10. Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.