Dzisiaj zaprezentuje Wam przepis na sałatkę, która w te Święta królowała u mnie na stole. Podobną sałatkę próbowałam jakiś czas temu u koleżanek. Określenie "podobna" ma tutaj znaczenie, ponieważ co nieco zmieniłam i trochę dodałam od siebie, dlatego postanowiłam umieścić tutaj ten przepis.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 70g kaszy kuskus
- 2 czerwone papryki
- 1 duży świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
DO WYKONANIA SOSU POTRZEBA:
- 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- pieprz ziołowy i naturalny
- sól
WYKONANIE ORAZ CENNE WSKAZÓWKI:
Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę. Przyprawiamy go sporą ilością przypraw (sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, na które składa się m.in. rozmaryn, bazylia, cząber oraz tymianek). Podczas przyprawiania nie żałujmy ziół - wspomagają one trawienie, niektóre nawet redukują tkankę tłuszczową oraz zmniejszają stres. Do kurczaka dodajemy 2-3 łyżki oleju i marynujemy go co najmniej przez kilka godzin (najlepiej zamarynować dzień wcześniej). Po upływie tego czasu mięso smażymy na złoty kolor lub dusimy. Następnie kroimy wszystkie warzywa w drobną, równą kostkę.
Odmierzoną ilość wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na 5 minut. W czasie, gdy kuskus pęcznieje możemy zrobić sos (łącząc ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki potrzebne do jego wykonania).
Kaszę przekładamy do miski z kurczakiem i warzywami, następnie zalewamy sosem, całość mieszamy.
Sałatka gotowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.