Prosty i smaczny przepis na spaghetti




Cześć,
dzisiaj podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na spaghetti bolognese, które może być dla Was pomysłem na szybki obiad lub przekąską gdy wpadną znajomi z niezapowiedzianą wizytą.




Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti:

  • 350g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250g soku z pomidorów (widoczny na zdjęciu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • pół łyżeczki bazylii
  • makaron spaghetti
  • ser do posypania
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól do smaku


 Przygotowanie spaghetti:
1. Obieramy cebule i czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę po czym dodajemy mięso i smażymy do momentu uzyskania sypkości i złocistej barwy, 
w między czasie rozdrabniamy powstające grudki mięsa. 
3. Dodajemy sól, paprykę, oregano, bazylię oraz zioła prowansalskie, dobrze mieszamy.
4. Dodajemy sok z pomidorów, wciskamy czosnek praską, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Nasz sos bolognese dusimy na średnim ogniu tak długo, aż się zredukuje do naszej ulubionej konsystencji.
6. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti al dente posypanym serem.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.