Cześć,
dzisiaj podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na spaghetti bolognese, które może być dla Was pomysłem na szybki obiad lub przekąską gdy wpadną znajomi z niezapowiedzianą wizytą.
Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti:
- 350g mielonej łopatki wieprzowej
- 250g soku z pomidorów (widoczny na zdjęciu)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki bazylii
- makaron spaghetti
- ser do posypania
- olej do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie spaghetti:
1. Obieramy cebule i czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę po czym dodajemy mięso i smażymy do momentu uzyskania sypkości i złocistej barwy,
w między czasie rozdrabniamy powstające grudki mięsa.
4. Dodajemy sok z pomidorów, wciskamy czosnek praską, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Nasz sos bolognese dusimy na średnim ogniu tak długo, aż się zredukuje do naszej ulubionej konsystencji.
6. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti al dente posypanym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.