Witam,
mam dla Was propozycje bardzo smacznej sałatki z tuńczykiem. Nie należy ona do najtańszych, ale warto wydać trochę więcej pieniędzy aby zachwycić swoją rodzinę i znajomych wykwintnym daniem. Sałatka ta, idealnie nadaje się zarówno na zwykłe spotkania z bliskimi jak i na różnego rodzaju inne okazje, na przykład na zbliżający się Sylwester.
Zapraszam do wypróbowania!
Składniki (ilość dostosowana do salaterki o średnicy 25 cm i wysokości 7 cm):
- 3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka 185 g);
- 1 puszka kukurydzy;
- 8 jaj;
- 250 g żółtego sera w kostce;
- około 6 łyżek majonezu;
- 1 cebula;
- pieprz;
- sól.
- Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w niedużą kostkę, a żółtko rozkruszyć;
- Tuńczyka odsączyć z sosu, ale nie do końca, żeby nie był całkowicie suchy;
- Kukurydzę odsączyć;
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach;
- Cebule pokroić w niedużą kostkę (mniejszą niż białka) i posolić.
Kolejność warstw:
1. Białko pokrojone w kostkę;
2. Pokrojona cebula;
- Tuńczyka odsączyć z sosu, ale nie do końca, żeby nie był całkowicie suchy;
- Kukurydzę odsączyć;
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach;
- Cebule pokroić w niedużą kostkę (mniejszą niż białka) i posolić.
Kolejność warstw:
1. Białko pokrojone w kostkę;
2. Pokrojona cebula;
3. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);
4. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);
5. Kukurydza;
6. Starty ser żółty;
7. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);
8. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);
9. Pokruszone żółtka (rozłożyć równą warstwę, można lekko docisnąć żółtka, aby lepiej przyczepiły się do majonezu).
4. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);
5. Kukurydza;
6. Starty ser żółty;
7. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);
8. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);
9. Pokruszone żółtka (rozłożyć równą warstwę, można lekko docisnąć żółtka, aby lepiej przyczepiły się do majonezu).
Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi dobę w lodówce. Można ją również zacząć jeść już od razu po ułożeniu ostatniej warstwy. Istnieje jednak wtedy ryzyko, że sałatka nie doczeka następnego dnia. ;)
SMACZNEGO!
ojojoj toż to moja Sałatka <3 :D
OdpowiedzUsuń