Chciałabym przedstawić Wam pomysł na ciekawą zupę - kukurydzianą. Podejrzewam, że nie wiele osób miało okazję spróbować takiego połączenia składników, dlatego zachęcam do wykonania. Przejdźmy do rzeczy!
(Porcja dla dwóch osób)
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- Pół puszki kukurydzy
- 3 ziemniaki
- 10-15 dag boczku wędzonego
- Mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki stołowe śmietany 30%
- Posiekana natka pietruszki
- Pieprz i sól do smaku
WYKONANIE:
Na początku kroimy boczek w cienkie, wąskie plastry i
smażymy na dość dużym ogniu w garnku/rondlu, w którym będzie znajdowała się
zupa. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy boczek będzie
przyrumieniony i cebula szklista wlewamy wodę i całość dusimy przez ok.20 min.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i czekamy do momentu,
gdy będą ugotowane. W szklance wypełnionej do połowy wodą rozbijamy mąkę i
wlewamy do garnka, aby zagęścić zupę. Po zagotowaniu dodajemy kukurydzę i
gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę hartujemy zupą w misce i wlewamy z powrotem do
garnka. Na koniec całość łączymy z mlekiem i doprawiamy oraz ozdabiamy natką
pietruszki. Jako dodatek do zupy polecam grzanki.
Życzę smacznego!
Z boczkiem nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCiekawie smakuje. Warto spróbować :)
Usuń