Cześć!
Zaprezentuje Wam dzisiaj potrawę, która może być zarówno daniem obiadowym, jak i przekąską (w zależności jaką ilość zrobimy i w jakich okolicznościach). W roli głównej występują tu "zwyczajne" ziemniaki. Pokażę Wam, że można z nich zrobić coś fajnego.
SKŁADNIKI:
- kilka sporych ziemniaków
- mięso mielone wieprzowe
- papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty
- natka pietruszki
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 20
min. Następnie odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby wystygły.
2. Cebule kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oleju. Mięso
mielone z papryką, podsmażoną cebulką, czosnkiem i przyprawami dusimy na patelni.
3. Ostudzone ziemniaki kroimy na pół, małą łyżeczką wybieramy
miąższ pozostawiając przy skórce około 0,5 cm warstwę. Odjęty miąższ
rozgniatamy i dodajemy do reszty farszu.
4. Ziemniaki faszerujemy i pieczemy w brytfance wyłożonej
papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni C, a
czas ok. 20 min. Po upieczeniu posypujemy faszerowane ziemniaki startym serem.
Dobra rada: Skórka ziemniaka łatwiej schodzi po ugotowaniu niż po upieczeniu, więc można ją usunąć już przed pieczeniem, aczkolwiek ziemniaczki ciekawiej wyglądają w mundurkach :)
Do tego dania polecam zrobienie dressingu lub dipu o ulubionym smaku.
Smacznego!
Robię podobne - bardzo smaczne danie dobre na każą okazję.
OdpowiedzUsuńNA PEWNO PYCHA
OdpowiedzUsuń