Cześć,
na wstępie chciałbym Was przeprosić za ostatni brak wpisów, mam nadzieje że nadrobimy to w najbliższym czasie. Przejdźmy jednak do sedna, dzisiaj zrobiłem kolejne makaronowe danie, jest nim sos śmietanowy z pieczarkami i kurczakiem.
Składniki:- 400 g makaronu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 g pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 g masła
- 160 ml śmietany 22%
- świeży koperek
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czyścimy pieczarki, kroimy je w ćwiartki, lekko solimy i dusimy na maśle (ok.15 min). W tym samym czasie na innej patelni smażymy osolonego kurczaka pokrojonego w drobna kostkę, do momentu uzyskania "ala skwarków".
Następnie łączymy kurczaka z pieczarkami i dodajemy śmietanę oraz liść laurowy i ziele angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu do momentu uzyskania aksamitnego sosu. Na końcu przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, sos przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Gotowe!
Smacznego.
Uwielbiam makarony pod każdą postacią ze wszystkim i na sucho też :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń