Cześć!
W dalszym ciągu będę Was uparcie zachęcać do jedzenia zup. Niektórzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Wręcz przeciwnie! Wystarczy dodać do niej takie składniki, aby była bardziej treściwa. Tym razem proponuję pikantną zupę po meksykańsku.
SKŁADNIKI:
- mięso mielone wieprzowe (ja użyłam około 250g mięsa na 6 porcji)
- jajko
- kasza manna
- marchew, pietruszka, seler
- pół papryki czerwonej i pół żółtej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 3 łyżki kukurydzy
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (podane w przepisie)
WYKONANIE:
Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki i selera na
kostce wołowej, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulkę
kroimy w kostkę i szklimy na oleju, następnie dodajemy do wywaru. Mięso mielone
doprawiamy, dodajemy rozgniecione dwa ząbki czosnku, jajko, ok.2 łyżki kaszy
manny i wyrabiamy masę mięsną. Formujemy pulpeciki na jeden kęs i wrzucamy do
bulionu. Po 10 min. gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną
paprykę i dwa pozostałe ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze
przez chwilę, następnie dokładamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, ostrą
papryką, solą i pieprzem. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
Smacznego!
pyszna zupka! ;)
OdpowiedzUsuń