Zapiekanka ziemniaczana



Cześć,
 ten przepis jest chyba jednym z najtańszych pomysłów na obiad, a przy tym jest sycący i smaczny. Do jego przygotowania będziemy potrzebować około 30 min i trochę chęci ;)

Składniki (2 małe naczynka żaroodporne 20x10x4cm):

  • 3 średnie ziemniaki 30gr
  • 1 średnia cebula 20gr
  • ⅓ pętka zwyczajnej kiełbasy 70gr
  • 3 jajka 2zł
  • ser do posypania 1zł
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • czerwona papryka
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie zapiekanki:
Na początku obrać ziemniaki i pokroić w cienkie na około 3-4 mm plastry, podgotować na osolonej wodzie około 10 min (nie ugotować). Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w cienkie plasterki około 2 mm. Na rozgrzaną patelnie wrzucić kiełbasę i podsmażyć, następnie ściągnąć i na tej samej patelni podsmażyć cebulkę.
Następnym krokiem będzie ułożenie warstw naszej zapiekanki:
1. Ułożyć na dnie naczynia warstwę ziemniaków (każdą warstwę ziemniaków przyprawić bazylią, papryką oraz ziołami prowansalskimi według uznania).
2. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy.
3. Powtórzyć krok 1.
4. Ułożyć warstwę cebuli.
5. Powtórzyć krok 1.
6. Zalać naszą zapiekankę przyprawionym, rozkłóconym jajkiem oraz posypać serem.

Zapiekać około 15 min w nagrzanym do 180 °C piekarniku.


Zaletą naczynka żaroodpornego jest to że nie musimy brudzić kolejnych talerzy, aby skonsumować obiadek, fajną zaletą jest także to że do ostatniego widelca zapiekanka będzie gorąca :)


Koszt takiej zapiekanki nie powinien przekroczyć 5 zł, a mamy tani i sycący obiadek dla dwóch osób.

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.