jak wiadomo niebawem przywitamy wiosnę, a więc i w kuchni niech zagoszczą kolorowe warzywa.
Od pewnego czasu robię tę surówkę do obiadu i bardzo wszystkim smakuję. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu ten prosty przepis.
Składniki:
(Porcja dla 4-6 osób)
- 500 g białej kapusty
- 50 g pora
- 80 g czerwonej papryki (około ćwiartki)
- 1 średnia marchewka (około 80 g)
- sok z jednego centymetrowego plastra cytryny
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
2. Kapustę drobno poszatkować.
3. Pora przekroić wzdłuż na pół (zostawiając koniec z korzeniem nietknięty,
co zapobiegnie rozpadaniu się przy krojeniu) po czym pokroić go w cienkie plasterki.
co zapobiegnie rozpadaniu się przy krojeniu) po czym pokroić go w cienkie plasterki.
4. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski.
5. Marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki.
6. Dodać oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
7. Dodać łyżeczkę cukru, przyprawić solą i pieprzem.
8. Dokładnie wymieszać, odczekać około 30 min, aby warzywa zmiękły i puściły sok.
Smacznego!
Dzięki za szybką wiosenną surówkę, dla mnie na dietę się przyda.
OdpowiedzUsuń