SKŁADNIKI:
Ciasto:
(na około 12 naleśników)
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 150 ml wody
- 10 czubatych łyżek mąki
- 1 łyżka oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 40 dag szpinaku mrożonego posiekanego
- 120 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka masła
- czosnek granulowany lub w ząbkach
- kilka listków rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i odstawić na co najmniej 30 minut. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlać na rozgrzaną patelnię kilka kropel oleju, aby uniknąć przywarcia.
2. Szpinak dusić z masłem, dodatkiem sporej ilości czosnku i soli przez 15 minut. Następnie doprawić pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz rozdrobnionymi listkami rozmarynu. Gotowy szpinak zdjąć z ognia, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
3. Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, rozsmarować i złożyć w dowolny sposób. Najlepiej podawać na ciepło.
3. Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, rozsmarować i złożyć w dowolny sposób. Najlepiej podawać na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.