Cześć,
kruche ciasto dobrze komponuje się z różnymi owocami, ja spróbowałem połączenia z mango i lekką nutą dżemu brzoskwiniowego. Efekt- pół ciasta zniknęło gdy było jeszcze ciepłe, gdyż takie smakuje najlepiej. Owocowe smaki zawsze kojarzą się z latem, więc uwierzcie mi, że jest to dobry sposób na poprawę humoru w taką ponurą aurę.
Składniki
Ciasto:
(blacha okrągła o wymiarach 24x6 cm)
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 mango
- 100 g dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
1. Podane składniki na ciasto, zagnieść na stolnicy. Przygotowane ciasto podzielić na 3 równe części. ⅔ ciasta będzie potrzebne na spód, zaś ⅓ na kratownicę na wierzchu naszego placka. Zawinąć podzielone kawałki ciasta w folię spożywcza i włożyć do lodówki na około 60 minut.
2. W czasie kiedy ciasto jest w lodówce, obieramy i kroimy mango w cienkie plastry.
3. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Wywinąć brzegi ciasta do góry na wysokość połowy blachy.Sprószyć mąką ziemniaczaną, aby podczas pieczenia ciasto nie wchłonęło soku z owoców.
4. Posmarować ciasto cienką warstwą dżemu, wyłożyć plastry mango tak, aby zakryć całą powierzchnię
tortownicy; mango lekko posypać startym imbirem.
5. Mniejszą część także rozwałkować do średnicy blachy, pokroić na 2 centymetrowe pasy i ułożyć z nich kratownicę.
6. Wierzch ciasta posmarować białkiem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut.
Smacznego!
Uwielbiam takie ciasto. Z mango musze zrobic jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
myślałam że jak ciasto to Robcio oczywiscie go zrobił a tuuu niespodzianka :d
OdpowiedzUsuńwydaje się być fajnym, prostym pomysłem na ciacho dla studenta :)
No to do dzieła ;)
Usuń