Cappuccino

Witam,
mam dla Was kolejną słodką propozycję. Jest to pyszne ciasto Cappuccino, któremu nikt się nie oprze. Pięknie prezentuje się na talerzu i rozpływa się w ustach. Elegancki, wykwintny, niebanalny deser. 

Polecam i zapraszam do wykonania w domu! 




Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja;
  • 1 i ½ szklanki mąki;
  • ½ szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę:
  • 4 żółtka;
  • 1 całe jajo;
  • ¾ szklanki cukru;
  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego;
  • 2 szklanki mleka w proszku;
  • 250 g masła lub margaryny;

Dodatkowe składniki:
  • 2 paczki biszkoptów;
  • 4 łyżki kawy;
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie:
1. Kawa: zaparzyć kawę w ½ litra wody i odstawić do wystygnięcia. 

2. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dosypać proszek do pieczenia, dodawać powoli przesianą mąkę ciągle mieszając. Piec około 20 minut w 180°C w blaszce o wymiarach: 21x31 cm. Biszkopt po upieczeniu powinien mieć grubość 1 cm.

3. Masa: jaja ubić z cukrem na parze na puszystą pianę (przed rozbiciem jaja wyparzyć we wrzącej wodzie, wystarczy około dwóch sekund). Połączyć pianę z lekko miękkim masłem, które leżało około godziny w temperaturze pokojowej po wyciągnięciu z lodówki. Dodawać na przemian mleko w proszku i serki. Dodać ostudzoną żelatynę, rozrobioną w 6 łyżkach wrzątku. 

4. Układanie warstw: upieczony i ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blachy, lekko nasączyć zimną kawą. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, ułożyć na niej biszkopty nasączone kawą z obu stron i ponownie zalać masą. Powtórnie wyłożyć biszkopty, tym razem nasączone kawą jedynie od spodu. Odstawić do lodówki.

5. Wykończenie: wierzch polać paskami rozpuszczonej czekolady lub wykonanej samemu polewy kakaowej. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Poniżej przedstawiam alternatywny sposób podania deseru - w pucharku.  

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.