Zupa kukurydziana

Cześć!

Chciałabym przedstawić Wam pomysł na ciekawą zupę - kukurydzianą. Podejrzewam, że nie wiele osób miało okazję spróbować takiego połączenia składników, dlatego zachęcam do wykonania. Przejdźmy do rzeczy!



(Porcja dla dwóch osób)

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • Pół puszki kukurydzy
  • 3 ziemniaki
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • Mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki stołowe śmietany 30%
  • Posiekana natka pietruszki
  • Pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:
Na początku kroimy boczek w cienkie, wąskie plastry i smażymy na dość dużym ogniu w garnku/rondlu, w którym będzie znajdowała się zupa. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy boczek będzie przyrumieniony i cebula szklista wlewamy wodę i całość dusimy przez ok.20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i czekamy do momentu, gdy będą ugotowane. W szklance wypełnionej do połowy wodą rozbijamy mąkę i wlewamy do garnka, aby zagęścić zupę. Po zagotowaniu dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę hartujemy zupą w misce i wlewamy z powrotem do garnka. Na koniec całość łączymy z mlekiem i doprawiamy oraz ozdabiamy natką pietruszki. Jako dodatek do zupy polecam grzanki. 

Życzę smacznego! 

2 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.