Spaghetti carbonara

Witam,
wcześniej zaproponowaliśmy Wam prosty przepis na spaghetti bolognese, teraz przyszedł czas na równie prosty przepis na spaghetti carbonara. Bardzo smaczne - polecam!




Składniki na 3-4 porcje:
  • 150 g boczku wędzonego;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki startego żółtego sera;
  • 3 żółtka;
  • 250 ml śmietany 30%;
  • makaron spaghetti;
  • 3 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • świeża bazylia.

Wykonanie:
1. Boczek pokroić w paski, podsmażyć i wyłożyć z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić przez 5 minut.
3. Do cebuli i czosnku dodać boczek, zalać połową śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu.
4. Drugą połowę śmietany wymieszać z żółtkami oraz serem startym na tarce i dodać do patelni. Dodać sól i pieprz.
5. Gotować dopóki nie zgęstnieje często mieszając. Pod koniec dodać świeżą bazylię.
6. Sosem polać ugotowany makaron spaghetti al dente, posypać startym serem i przyozdobić bazylią.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.