Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

  
       Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu szpinak, więc postanowiłam zrobić jakieś danie z jego dodatkiem. Połączenie dobrze przyprawionego szpinaku i serka mascarpone dało niesamowicie pyszny efekt. Przekonajcie się sami :)

SKŁADNIKI:

Ciasto:
(na około 12 naleśników)
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 40 dag szpinaku mrożonego posiekanego
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka masła
  • czosnek granulowany lub w ząbkach
  • kilka listków rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej


WYKONANIE:

1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i odstawić na co najmniej 30 minut. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlać na rozgrzaną patelnię kilka kropel oleju, aby uniknąć przywarcia. 

2. Szpinak dusić z masłem, dodatkiem sporej ilości czosnku i soli przez 15 minut. Następnie doprawić pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz rozdrobnionymi listkami rozmarynu. Gotowy szpinak zdjąć z ognia, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

3. Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, rozsmarować i złożyć w dowolny sposób. Najlepiej podawać na ciepło. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.