Surówka wiosenna


Cześć,
    jak wiadomo niebawem przywitamy wiosnę, a więc i w kuchni niech zagoszczą kolorowe warzywa.
Od pewnego czasu robię tę surówkę do obiadu i bardzo wszystkim smakuję. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu ten prosty przepis.

Składniki:
(Porcja dla 4-6 osób)
  • 500 g białej kapusty
  • 50 g pora
  • 80 g czerwonej papryki (około ćwiartki)
  • 1 średnia marchewka (około 80 g)
  • sok z jednego centymetrowego plastra cytryny
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
2. Kapustę drobno poszatkować.
3. Pora przekroić wzdłuż na pół (zostawiając koniec z korzeniem nietknięty,
co zapobiegnie rozpadaniu się przy krojeniu) po czym pokroić go w cienkie plasterki.
4. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski.
5. Marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki.
6. Dodać oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
7. Dodać łyżeczkę cukru, przyprawić solą i pieprzem.
8. Dokładnie wymieszać, odczekać około 30 min, aby warzywa zmiękły i puściły sok.

Surówkowo witamy wiosnę!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzięki za szybką wiosenną surówkę, dla mnie na dietę się przyda.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.