Szynka w ciemnym sosie



Cześć, 
    Obiecałem na naszym fanpage że dodam przepis na ten obiad, a więc słowa dotrzymuje ;)
Połączenie bardzo zdrowej, bogatej w białko i składniki mineralne kaszy gryczanej z ciemnym sosem i wiosenna surówka jest moją propozycja na pyszny obiad.

Składniki:
(Obiad dla 4 osób)
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pół litra przegotowanej wody
  • maggi
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa i przyprawy do zamarynowania (sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, papryka słodka).
  • olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie:

1. Mięso pokroić w dużą kostkę. Zamarynować szynkę z przyprawami wymienionymi powyżej. Przyprawione kawałki mięsa należy przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dobę przed smażeniem.
2. Zamarynowaną wcześniej szynkę smażyć na rozgrzanym oleju pod przykryciem aż zmięknie, około 20 minut.
3. Następnie odkryć i smażyć do momentu aż mięso lekko się przypali (na bokach patelni będzie widoczna ciemna obwódka).
4. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze około 5 minut.
5. Całość zalać przegotowaną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i przyprawić maggi. Dusić około 30 minut
6. Trzy łyżki mąki rozmieszać dokładnie w pół szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się mięsa.
7. Gotować na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut, aby mąka nie była surowa.
8. Podawać z kaszą gryczaną oraz surówką wiosenną.

Smacznego!

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się któryś z naszych przepisów, zostaw komentarz. Będzie to motywacją do naszej dalszej pracy.